Робоча зустріч учасників проєкту ERASMUS+ 3D4U: «3D concepts for fashion education in Ukraine» у Технічному університеті в м. Дрезден (TUD), Німеччина

У рамках проєкту ERASMUS+ 3D4U «3D concepts for fashion education in Ukraine» / «3D-концепції для освіти моди в Україні» 4–5 вересня 2024 року відбулася чергова робоча зустріч на базі інституту текстильного машинобудування та технології високоефективних матеріалів при Технічному університеті в Дрездені (TUD), м. Дрезден, Німеччина.

Цей проєкт спрямований на розвиток інноваційних технологій у сфері освіти, зокрема, інтеграції 3D-моделювання та дизайну fashion-виробів у систему підготовки майбутніх фахівців індустрії моди в Україні. Проєкт об’єднує науковців та експертів з різних європейських країн, які працюють над впровадженням сучасних підходів до модної індустрії.

На зустрічі були присутні учасники робочої групи проєкту від Хмельницького національного університету – Тетяна Іванішена, деканка факультету технологій і дизайну та Тетяна Надопта, завідувачка кафедри індустрії моди в легкій промисловості. Вони представили результати проведених в Україні кабінетних і польових досліджень, зокрема, роботи фокус-груп за участі представників академічної спільноти та фахівців легкої промисловості щодо проблем і потреб розвитку індустрії моди.

На зустрічі у Дрездені були присутні партнери з європейських країн, які беруть участь у проєкті і мають значний досвід у використанні 3D-технологій у галузі індустрії моди. Вони поділилися своїми успіхами застосування таких інновацій у своїх навчальних закладах, а також висловили готовність до обміну досвідом з українськими колегами.

Також, під час зустрічі обговорювалися ключові етапи реалізації проєкту та практичні аспекти впровадження 3D-моделювання у навчальні програми українських університетів. Особливу увагу приділили питанням розробки матеріалів і платформи для навчання та придбанню необхідного обладнання і відповідного програмного забезпечення, яке дозволить студентам та викладачам закладів вищої освіти, а також фахівцям галузі індустрії моди освоювати 3D-технології для подальшого впровадження та розвитку галузі.

родуктивна та насичена зустріч дала можливість усім учасникам проєкту узгодити подальші кроки щодо розробки освітніх матеріалів і впровадження 3D-технологій у навчальний процес, модернізації освіти та розвитку індустрії моди у глобальному контексті.

Щиро дякуємо колегам-партнерам з Технічного університету в Дрездені (TUD) – Йордану Кьосєву, завідувачу кафедри розробки та комплектації текстильних виробів, Олені Кизимчук, Наталії Садретдіновій – візитовим науковцям за якісно організовану зустріч, теплу і позитивну атмосферу, а також за надзвичайно цікаву екскурсію старовинними пам’ятками Дрездена. Завдяки високому рівню підготовки зустрічі вдалося обговорити важливі аспекти співпраці та визначити подальші кроки реалізації проєкту.